Ekologia i zwierzęta

Najważniejsze pytania i odpowiedzi

Bezpieczeństwo Prawo Ekologia i zwierzęta Ciekawostki

Ekologia i zwierzęta

1Czy jest sposób, aby pomóc zwierzętom, które boją się huku fajerwerków?
Jest wiele sposobów na to jak pomóc zwierzętom w czasie kilkuminutowego pokazu sztucznych ogni. Ilu ekspertów, tyle opinii. Behawioryści są zgodni, że każde zwierzę jest inne, ma inny charakter, temperament, doświadczenia etc. Najważniejsze, aby - przede wszystkim - trzymać swojego pupila w domu. Nie zabierać psa ze sobą na pokaz sztucznych ogni czy na podwórko w momencie, kiedy używane są tam fajerwerki. Najlepszym miejscem będzie umieszczenia zwierzęcia w domu z pozamykanymi oknami i drzwiami, tak aby zwierzę nie słyszało dźwięków z zewnątrz. Należy zasunąć rolety lub zasłony, aby błyski światła nie docierały do wewnątrz. Efektywnym sposobem na odwrócenie uwagi pupila jest włączenie spokojnej muzyki. Mogą to być dźwięki natury lub muzyka klasyczna. Pozwoli to dodatkowo zagłuszyć dźwięki fajerwerków pochodzące z zewnątrz.
2Czy jest alternatywa dla tradycyjnych fajerwerków emitujących hałas?
Organizacja pokazów sztucznych ogni z wykorzystaniem tzw. silentów czyli ładunków o niskim natężeniu emitowanego dźwięku jest bardzo popularną praktyką na zachodzie. Jednak w Polsce niewiele firm zajmujących się pirotechniką oferuje tego typu usługę.